Forum ŚWIATOWID Strona Główna ŚWIATOWID
czyli ... obserwator różnych stron życia
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Garkuchnia, czyli ... coś dla ciała

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ŚWIATOWID Strona Główna -> Ale te tematy zawsze można ... przywrócić do życia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
w51
Administrator


Dołączył: 23 Maj 2007
Posty: 5491
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Sob 13:46, 26 Maj 2007    Temat postu: Garkuchnia, czyli ... coś dla ciała

Chciałbym na początekzarekomendować Wam ... pieczeń wołową na dziko, która ma różne nazwy miedzy innymi ...sztufada

Jest to wołowina z udźca, peklowana w occie i winie z ziołami, nadziewana grubymi pasmami świeżej słoniny. Następnie pieczona z dodatkiem cebuli.
Uzyskany z pieczenia sos łączy się z marynatą i zaprawia sie kwaśną śmietaną z dodatkiem mąki.
Powstaje gęsty sos, którego nadmierną kwasowość łagodzi się cukrem.

Podaje się toto z ziemniakami ... lub ... grubym makaronem i obowiazkowo z zasmażanymi czerwonymi buraczkami na goraco.

Delicje. Smacznego :D

PS Nieodzowne: sól, pieprz, magi ... oczywiście wg smaku


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
w51
Administrator


Dołączył: 23 Maj 2007
Posty: 5491
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Nie 8:24, 27 Maj 2007    Temat postu:

Kop ...w górę :D

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
w51
Administrator


Dołączył: 23 Maj 2007
Posty: 5491
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Sob 6:55, 23 Kwi 2011    Temat postu:

Jaja z chrzanem

Kiedyś sie ... tarło a teraz kupuje np. 2 słoiczki chrzanu na kwasie cytrynowym bądź occie.

Sparza sie toto wrzątkiem na sitku o bardzo gestych oczkach i odsącza metodą ...podrzucania na nim. Studzi się
Ważne jest aby zostawić jednak trochę ... niesparzonego w słoiku,

Gotuje się osobno 6-8 jaj na twardo i po ich ostygnięciu rozdrabnia widelcem bądź tłuczkiem do ziemniaków.
Chrzan i jaja miesza się razem dodając soli.
Do tej mieszaniny dodaje się bardzo gestej ...kwaśnej śmietany tak aby uzyskać mieszaninę ... niezbyt leistą.
Następnie ustawicznie próbujac dodaje się...sporo cukru wg smaku. Można też dodać odrobinę octu aby uzyskać ostry smak ..słodko kwaśny.
W przypadku jeżeli ...sparzyliśmy chrzan ..zbyt mocno ..ratujemy się pozostawioną resztka chrzanu
Wszystko to wkładamy do słoja i zostawiamy lodówce do jutra, aby sie ...przegryzło.
Jest to doskonały dodatek a moze nawet i podstawa Anxious do świątecznych wędlin.
Smacznego tak


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Niezależny



Dołączył: 25 Gru 2010
Posty: 679
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 7:03, 24 Kwi 2011    Temat postu:

Może być ciekawe nie słyszałem o tym

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
w51
Administrator


Dołączył: 23 Maj 2007
Posty: 5491
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Nie 19:43, 23 Gru 2012    Temat postu:

Wśród wielu przepisów na karpia w szarym sosie ten wydaje mi sie najbliższy przedwojennemu wzorcowi

Chodzi o ten sos a właściwie o to zestawienie. Karp kojarzy mi się wigilią i dzieciństwem a szary sos to jak podróż do odległych krain. Jest w nim słodycz przełamana delikatnym aromatem limonki. Są tam rodzynki i cudowne płatki migdałowe. Do smaków tych wprowadza pewien niepokój piernik, nieodzowny składnik tego sosu. Wszystko to wzmocnione aromatycznym winem sprawia, że jak Sindbad wędrujemy po krajach orientu.

Poniżej moja interpretacja tego sosu.
Karmelizujemy dwie łyżki miodu. Miód dobieramy w zależności od upodobań – może być nieco ostrzejszy gryczany lub neutralny wielokwiatowy. Dobry efekt daje też miód spadziowy. Robiąc karmel należy uważać, żeby miodu nie przypalić – jest wtedy bardzo gorzki.
Karmel zalewamy wywarem z ryby mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się karmelu. Teraz dodajemy rodzynki, płatki migdałowe i sok z limonki. Można oczywiście dodać sos z cytryny lub ocet. Ja preferuję limonkę ze względu na łagodny smak i niezwykły aromat. Do całości wlewamy czerwone wino. Wino dobieramy według własnych upodobań. Ja zwykle używam porto.
Teraz bierzemy pierniki – najlepsze są zwykłe katarzynki. Pierniki wkruszamy do sosu. Piernik dodaje aromatu i zagęszcza sos, dzięki czemu nie musimy używać mąki. W związku z tym, że bardzo lubię migdały, dodaję jeszcze troszeczkę zmielonych migdałów. To również zagęszcza sos. Zarówno pierniki jak i zmielone migdały, powinniśmy dodawać stopniowy, aby sos nie był zbyt gęsty.
Sos powinien być słodko-kwaśny, a zatem możemy dodać miodu lub soku z limonki w celu osiągnięcia idealnego dla nas smaku.
Dzwonka karpia gotuję przez 15 min w wywarze w warzyw z dodatkiem ziela angielskiego i goździków.
Sos na zimnej rybie mozna podawać zarówno na zimno jak i gorąco.

Pyszności Anxious aczkolwiek dzieci tego na ogół nie lubią pomimo, ze ....słodki.
Ja dojrzałem do tego gdzieś około 15 roku życia Razz

Smacznego. Dancing

PS

W trakcie przygotowania sosu ...... uwaga z ogniem bo z uwagi na dużą ilość cukru w składnikach, sos łatwo się przypala Think Think


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Maat



Dołączył: 15 Sty 2011
Posty: 365
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 1:34, 11 Sty 2013    Temat postu:

Może... pora na FAWORKI???

Ciasto na faworki:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
po pół łyżeczki od kawy soli i cukru
3 żółtka
1 jajko
10 dag gęstej śmietany 36%
1 łyżka miękkiego masła
1 kieliszek spirytusu

Do smażenia:
4 kostki PLANTY lub smalcu

Do posypania:
cukier puder

Przygotowanie:
1. Mąkę wsypujemy, do miski/na stolnice (jak komu wygodniej), dodajemy sól i cukier, masło, żółtka, jajko i śmietanę.
2. Zagniatamy ciasto. W trakcie zagniatania dodajemy spirytus.
3. Solidnie "bijemy" ciasto.
4. Na 30 minut odkładamy ciasto do lodówki.
5. Po wyjęciu ciasta dzielimy go na pół.
6. Wałkujemy jedną połowę ciasta. Ciasto im będzie cieńsze tym lepiej.
7. Radełkiem wycinamy prostokąty o szerokości 3-4 cm., po środku nacinamy otwór i przekładamy przez niego jeden koniec faworka.
8. Na patelni topimy 2 kostki Planty lub smalcu.
9. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu smażymy faworki z dwóch stron, aż się zarumienią.
10. Usmażone faworki z patelni przekładamy na rozłożone ręczniki papierowe (3-4 warstwy).
11. Po usmażeniu faworków z połowy ciasta wymieniamy tłuszcz na nowy.
12. Wszystkie usmażone faworki przekładamy na półmisek i posypujemy cukrem pudrem.
(Ściągnięte z netu)

Smacznego Anxious

Oj, Wojtuś... jak miło znów widzieć Twoją ziewającą... buźkę tak


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Maat dnia Pią 1:36, 11 Sty 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
w51
Administrator


Dołączył: 23 Maj 2007
Posty: 5491
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Pią 18:57, 11 Sty 2013    Temat postu:

Maat napisał:
Oj, Wojtuś... jak miło znów widzieć Twoją ziewającą... buźkę tak

A pomyśleć, że kiedyś .... tak się cieszyłaś kiedy ją .... zlikwidowałem Razz
Mnie również miło Cię widzieć ..... Magdalenko Łapka

PS
A do smażenia faworków... smalec.
Tylko smalec Anxious i podwójne przełożenie końców ...oczywiście tak


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ŚWIATOWID Strona Główna -> Ale te tematy zawsze można ... przywrócić do życia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin